Idag är det den 4 december, och bakom lucka 4 hittar vi Sofie från Ångestpodden , hon tar oss med på en berättelse om hur Ångestpodden kom till och hur man kan förbättra sitt mående…
Hej på er! Mitt namn är Sofie och jag är ena delen av Ångestpodden. Vi brukar fråga alla våra gäster i Ångestpodden vilka dom är, men det ÄR ju många gånger en svår fråga. Vem är jag, egentligen? En lite splittrad person som ibland älskar livet och ibland tycker det är skitsvårt. Men det är väl så det är att vara människa. Jag är i alla fall väldigt glad och tacksam över att jag dom senaste 10 åren haft den otroliga ynnesten att få jobba med Ångestpodden där jag fortfarande lär mig något nytt nästan varje dag.
Ångestpodden kom till från egna erfarenheter av ångest och psykiska besvär. Där och då, för 10 år sedan var inte psykisk ohälsa det allmänmänskliga begreppet som det är idag, även om vi idag föredrar att säga psykisk hälsa istället för ohälsa. Min infallsvinkel i Ångestpodden var från början att även lyfta hur det är att vara den där kompisen som står bredvid och inte riktigt vet hur man ska hantera att någon i ens närhet plötsligt mår dåligt. Att känna sig otillräcklig och ibland känna att man glömmer bort sig själv i det, är också en viktig del att prata om kring det här ämnet. Det är faktiskt ganska svårt att tänka på och förstå att Ångestpodden har kunnat hjälpa någon annan, så som den hjälpt mig.
Jag tror att det först och främst är viktigt att reda ut om det verkligen är psykisk ohälsa man lider av eller om man befinner sig i en situation eller period i livet som är jobbig och skavig. En sån där period som alla upplever flera gånger i livet. Perioder som är jobbiga och tråkiga och suger, men som inte kräver tex medicin eller terapi. Men, om man känner att ens dåliga mående tar över och att man tappar kontrollen över sitt eget liv, då är det viktigt att söka hjälp.
Småsaker som man kan göra för sin egna psykiska hälsas skull är som säkert många redan vet att motionera, ta hand om sig själv, försöka minska sin skärmtid, hitta ett sammanhang som är utanför jobbet eller skolan och sociala medier som betyder mycket för tid. Det kan vara att spela i ett fotbollslag, gå en danskurs, måla, sticka, sjunga i kör eller något annat intresse. Prata om dina känslor och försök omge dig med personer som ger dig energi och som du bryr dig om.
Jag förstår att det är svårt att lita på att det kommer bli bättre när man befinner sig i ett mörker. Orden saknar betydelse. Som att orden inte har någon chans. Men: det kommer bli bättre. Det är många som kämpar och man är aldrig ensam.
Stort Tack Sofie för att du medverkade i vår julkalender! länkat nedan hittar ni Ångestpoddens instagram och Sofie Hallbergs Instagram.