Idag är det den 6 december, och bakom lucka 6 hittar vi Tina Andersson som tar oss med på en berättelse om att som skolkurator möta elever med prestationsångest och flera tips på hur man kan hantera den jobbiga känslan…
Här kommer ett litet inlägg om prestationsångest från en skolkurator. Tina heter jag och jobbar på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg. Här har jag jobbat i många, många år. En av orsakerna till att jag vill jobba som skolkurator, och att jag är kvar, är just att få möjligheten att jobba med ungdomar. Att vara med och möta ungdomarnas behov i skolan och försöka sätta ungdomars psykosociala mående på agendan i en pedagogisk värld.
I skolan så är det tyvärr mycket fokus på uppgifter och betyg. Vissa perioder är mer hektiska än andra så för oss i Elevhälsan och i mitt fall som skolkurator så möter jag många elever med prestationsångest och höga krav, både egna och andras. Många elever vill prestera på topp hela tiden och är samtidigt väldigt rädda för att misslyckas. Den här känslan är i sig helt normal men om man ställer både orimliga och orealistiska krav på sig själv så kan prestationsångesten ta över helt och då behöver man stöd. Detta är däremot inte alltid så lätt för att just både få och ta emot stöd är oftast det man absolut inte vill – till en början. Det första steget är oftast det största och att man vågar prata om det hjälper mycket.
Det man kan göra själv som gäller både för prestationsångest och för mående i övrigt är att börja med grunderna. Det låter kanske inte så roligt och revolutionerande men det handlar om att få rutiner kring mat, motion, sömn och relationer. Äta tre – fem gånger om dagen, en promenad på en halvtimma några gånger i veckan, försöka lägga sig någorlunda samma tid och få ungefär 8 timmars sömn och träffa vänner både IRL och kanske även digitalt. Detta är som sagt basen och så mycket viktigare än man kanske tänker på.
Ett sätt att hantera prestationsångest men som inte alltid så lätt till en början, är att börja med att skriva ner det man är nöjd med hos sig själv. Skriv också gärna ner vad du gjort som du är nöjd med. Nästa svåra är att ta åt sig när andra berömmer dig eller säger positiva saker om dig. Öva på att ta in och säga tack;) När de negativa tankarna kommer så är det bra våga ifrågasätta dem. Är det verkligen så? Vill du så gradera gärna från 1 – 10 om hur sannolik den negativa tanken är. Gör du detta ofta så hjälper du din hjärna att börja tänka mer logiskt. Våra tankar är just en tanke och inte alltid en sanning.
Det är jättebra att skriva i t ex en journalbok för att få koll på vad du ska göra – en ”To do list” men inte för många saker. Är du osäker på vad som ska göras för skolarbete så skriv till läraren och fråga för då kan du alltid gå tillbaka och se vad läraren skrivit. Man glömmer tyvärr lätt om man tar det muntligt. Förutom att skriva vad du ska göra så är det väldigt bra att få skriva ner vad du ska göra för ”Må bra sak” för dig själv och vad du ser fram emot. Kanske var det att du fick till den där mysiga stunden med kompisen.
En annan sak som kan kännas tuff är att våga utmana sig att göra misstag, försöka se det som tillfällen att träna på det som är svårt. Vad blev fel och vad kan du lära dig till nästa gång? Kunde du påverka situationen? Det här är jobbigt att göra men är ett bra sätt för att hantera prestationsångesten.
En sak som däremot inte är så bra är när man jämför sig med andra. Väldigt ofta så har man olika mål med sin utbildning och vad man vill i livet, vilket när man jämför sig med andra blir lite som att man jämför äpplen med päron…och det blir ju inte så bra. SYV är en jättebra person som kan hjälpa dig och se vilka kurser som kan vara bra just för dig och hur det ser ut framåt med möjligheter. Även specialpedagogerna kan hjälpa till mycket då de har mycket kunskap i bl a hur man kan hantera olika skoluppgifter och vad som krävs. Vi är många olika professioner i Elevhälsan som finns här och vill hjälpa dig.
Det får också lov att ta lite tid för när det gäller prestationsångest så brukar de här personerna ha en stark vilja, är mycket kloka och är ”doers”, vilket ofta gör att det är jättesvårt att sluta prestera – men det går! Grejen är att man ska göra lite tvärtom, att våga släppa taget och ta lite ”timeout” från huvudet och känna mer i kroppen och känslan. Att få mer bekräftelse för den du är och vem du vill bli och inte för vad du gör. Ett sätt att våga släppa taget är att aktivt göra mindre. Du är inte ensam och ditt finns stöd att få.
Det första steget är ofta det största steget men det går – sedan får man ta en dag i taget💕
Tack fantastiska Tina för din medverkan i vår julkalender och för att du vill dela med dig av dina kloka ord och råd!